foto: Okusi Vipavske

Tisti, ki se v Vipavsko dolino vračamo vemo, da je za marsikaterega obiskovalca najbolj prelestna prav spomladi, ko ozelenijo polja, sadovnjaki, ko so prva dela v vinogradih že opravljena in ko na obronkih zacvetijo češnje, ki slikajo razkošno podobo vipavske pomladi. In prav zaradi cvetočega časa, so tokrat že trinajsto leto po vrsti, Razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in vrhunskimi kulinaričnimi mojstri pripravi najbolj okusen festival daleč naokoli – Festival Okusi Vipavske.
Letos se bo festival zvrstil v nedeljo, 12. in v ponedeljek, 13. maja med 15. in 21. uro, se dvorec Zemono spremeni v prizorišče, kjer najdejo svojo priložnost vinarji iz Vipavske doline. Kar 45 jih bo v okušanje ponudilo več kot 100 različnih vrhunskih vin. Gostujoči vinarji pa bodo letos prav posebna skupina tistih, ki so prišli iz tujine in so svoj prostor pod soncem ob svojih soprogah našli v naši deželi. Oba festivalska dneva bodo obiskovalci lahko vzporedno spoznavali tudi druge okuse na tržnici vipavskih dobrot, kjer bo kar 16 ponudnikov predstavilo domače sire, mesnine, med, pecivo, olja, izdelke iz sadja in še kaj.
Posebno doživetje obiskovalce čaka v ponedeljek, 13. maja, ko bodo ob 12. uri v restavraciji dvorca Zemono pripravili posebno kosilo, ki ga bosta oblikovala dva izjemna hrvaška šefa v sodelovanju z našim Tomažem Kavčičem. Prvi šef bo prišel iz restavracije Pelegrini iz Šibenika, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, drugi pa kuha v izvrstni restavraciji San Rocco v kraju Brtonigla v hrvaški Istri. Na izjemno kulinarično doživetje lahko pridete po predhodni rezervaciji.

foto: Okusi Vipavske

Vas zanimajo okrogle mize? Na festivalski ponedeljek bodo ob 15. uri pripravili okroglo mizo na temo Povezave s turizmom in regionalnih razvojem, na kateri bodo sodelovali gostinci ter strokovnjaki s področja turizma in regionalnega razvoja.
Ponedeljkov večer bo zaznamovalo tudi dogajanje ob bogastvu okusov. Med 17. in 19. uro se bodo namreč nekaterim vinarjem pridružili tudi gostinci. Ob izvrstnih vinih bodo obiskovalci lahko okušali tudi dobrote Gostiln Termika, Arkade, Repovž, Tratnik, restavracij Kendov dvorec in Hit, predstavili pa se bodo tudi šefi iz Vile Podvin, s Sinjega vrha, Grada Kromberk, Ošterije Žogica, Domačije Lisjak 1956, Gostilne Podfarovž, Kmečkega turizma Malovščevo, Smrekarjeve domačije, Gostilnice Ruj, Hotela Triglav Restavracija 1906 Bled, Kmetije Tomažič ter s turistične kmetije Saksida.
Še ena novost se obeta oziroma bo to prav posebna priložnost za mlade študente gastronomije in turizma od blizu in daleč. Na posebni strojnici se bodo izmenično predstavljali in ponudili svoje poglede na področji, ki sta in bosta tudi v prihodnje zaznamovali njihovo ustvarjanje in delovanje.
Pomladno razkošje vipavskih okusov pa bo med 22. aprilom in 19. majem posebej zaznamoval kulinarični mesec, v katerem sodeluje kar 18 restavracij Vipavske doline. Pripravili so posebne festivalske menije, ki predstavljajo tako doživetje okusov domače kulinarike kot vrhunske pristope sodobnih kuharskih mojstrov. Tudi letos pa se bodo tej ponudbi pridružili tisti, ki pripravljajo najboljše sladolede v dolini.

foto: Okusi Vipavske

Da bi povezali gostince in proizvajalce ter predelovalce živil, so konec februarja pripravili borzo lokalnih živil Vipavske doline. S svojimi učinki prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem. Prav slednje je posebna zgodba, ki se povezuje z zgodbo Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Ta zgodba pa jih bo vodila tudi skozi letošnji kulinarični mesec.
Okusno, radoživo, prijazno in nepozabno dogajanje obeta letošnji festival vina in kulinarike Okusi Vipavske 2019.

Z veseljem podarjam 2 vstopnici za nedeljo 12. maja. Pod fotografijo na FB strani Zavoda 13 (klikni tukaj) označi osebo, ki gre s teboj. Žrebam v četrtek.

foto: Okusi Vipavske

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI