foto: Petra Greiner

Nihče ni kriv, da se mi tale knjiga valja po knjižnih policah že slabo leto. Gotovo pa je čas, da gre naprej. Elli je v vsem tem času že napisala novo, ki je izšla pri Mladinski knjigi in nosi naslov Modrost starih psov, vendar sama želim, da ostanemo pri volkovih.
Knjigo sem brala na letu v Beograd in zlahka sem se vživela v opazovanje vsega divjega, kar je z njimi doživela avtorica. Ob tem sem se spraševala ali jih nemara razumejo tudi tisti, ki pozivajo k odstrelu? Da se razumemo, noben strokovnjak nisem, prepričana pa sem, da teptanje živalskih vrst gotovo ni na mestu. Kako to, da jih kot človeška vrsta zmoremo pustiti živeti naravno le v velikih naravnih rezervatih ne pa sicer v prostranih gozodvih, kjer so doma?
Življenje v tropu je v veliki meri podobno vlogam, ki jih imamo sami v naših ožjih in širših družinah. Imajo svoje alfa samce in samice, varuške, skrbijo za starejše in bolne.
Elli v volčjo zgodbo ni padla z neba, temveč iz pravnega sveta. Vlogo uspešne odvetnice je zamenjala za zagovornico volkov in svojo varno pisarno za prostrane gozdove. Tako to ni le zgodba o volkovih, kot jih vidi sama, temveč o ženski, ki je sledila svojemu divjemu srcu. Tu in tam sem se spomnila tudi na knjigo Ženske, ki tečejo z volkovi, ampak mi je preprosta in nič kaj poduhovljena knjiga ponudila zgodbe, ki si jih je sicer treba zapomniti, saj morda pridejo prav tudi v vsakdanjem in celo človeškem življenju.

Zaključujem z mislijo iz Dobrih zgodbah:
“Avtorica ob takih zgodbah ugotavlja, da nas trenutki, ko začutimo pristen stik in globoko povezanost z naravo, spremenijo in nagovorijo k več ponižnosti in skromnosti v odnosu do nje. Čas bi že bil, dodaja, da se ne bi več imeli za tako pomembne in bi preprosto bili – ter usvojili nekaj volčje modrosti.”

 

Knjigo podarjam v skupini Zate in zame, ki jo najdete na FB strani – klik. Pod fotografijo, ki jo lahko vidite tudi zgoraj dvignite roko in obljubite, da boste doma. Žrebam v petek (3. april).

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI