foto: Flower and Spice

Na tržišču mrgoli kozmetike in vedno več je naravne, ampak Karmen Novak je bila drznejša. Z najkvalitetnejšimi sestavinami je ustvarila ekološko znamko Flower and Spice,  ki jo danes namesto preskromne ustanoviteljice korak po koraku obožuje ves svet.

 

Karmen, kdaj je bil tisti trenutek, ko si vse staro pustila za seboj in stopila naprej v nov korak? V mislih imam čas, ko si zapustila delo na področju marketinga, mode in video produkcije? Šele na Valu 202 sem izvedela, da te je na sever potegnil za seboj partner. 
Tako je, pet let nazaj sem se preselila na Nizozemsko k partnerju v manjše mesto Apeldoorn. Zdaj živiva v Amsterdamu. O svojih začetkih sem se razgovorila prav za oddajo Globalna vas, ki jo je mogoče poslušati tukaj – klik. Sicer pa ni skrivnost, da sva se spoznala preko skupnega prijatelja v Sloveniji, s katerim sta bila na konferenci v Ljubljani. Tukaj nisva ostala, ker je imel on podjetje na Nizozemskem in bi ga zelo težko preselil sem. Si pa vedno bolj želim nazaj in verjetno bova kombinirala obe mesti oz. obe državi. Sama sem tako ali tako že veliko v Ljubljani, saj imam tukaj skladišče, distribucijo in dve sodelavki, ki skrbita za prodajo in marketing.

 

Vem, da si se včasih ukvarjala z povsem drugimi rečmi. Kako si sploh pristala v kozmetiki?  Te je to zanimalo od nekdaj? Ko si se preselila na Nizozemsko si morala nekaj početi, ampak zakaj ravno kozmetika?
V kozmetiki sem pristala čisto slučajno. Ko sem se preselila sem dokaj hitro ugotovila, da brez znanja nizozemščine, delo v oglaševanju ne bo mogoče. Prvič v življenju – pri 35 letih sem se zamislila in poskusila ugotovit, kaj me dejanjsko zares zanima, kaj me veseli? Spomnila sem se, da sem vedno rada hodila v naravne trgovine z ‘žajfami’ in kopalnimi solmi. Wellness mi je bil vedno blizu. Rekla sem si: “Mogoče bi pa počela kaj takega? Izdelovala take izdelke.” Ker sem vedela, da se moram nekako izobraziti, kako to sploh početi, sem poiskala primerno šolanje in čisto slučajno našla Formulo Botanico, najbolj priznano šolo iz UK na področju znanosti v organski kozmetiki. Šolanje je bilo veliko obširneje, kot sem si na začetku predstavljala. Izobrazila sem se na področju, kako narediti različne naravne izdelke vrhunske kvalitete. Naredila sem par diplom in certifikatov, med drugim tudi par poslovnih. Doma sem si ustvarila mini laboratorij in tako se je počasi začela postavljati blagovna znamka Flower and Spice.

 

foto: Flower and Spice

Zdi se, da je zate Midnight Beauty serum tvoj ‘it izdelek’. Si nekaj takega pogrešala v ponudbi že prej, ko se sama s tem nisi ukvarjala?
Midnight beauty serum je mešanica 10 različnih naravnih olj, narejena tako, da poskrbi za različne kožne tegobe. Ta izdelke je bil eden privih, ki je nastal kot del praktičnega izobraževanja v mojem šolanju. Ker sem seveda vse kar sem naredila tudi uporabila, sem pri tem izdelku prvič občutila na koži res veliko razliko. Če sem iskrena, pred tem sploh nikoli nisem uporabljala in tudi pomislila nisem, da bi jih. Ker je bila moja koža tako zadovoljna, sem si rekla “Mogoče bi pa kaj takega lahko prodajala?”
No, tako se je začelo. Midniht Beauty serum je razlog, da sem se podala na pot, da ustvarim svojo blagovno znamko.

 

Ob neki priložnosti si mi povedala, da te tudi Švicarji čudno gledajo, ko pri sestavinah nikoli ne gledaš na ceno. Torej izdelke pripravljaš tako, kot bi jih samo zase?
Običanji sistem delanja kozmetike je “večina sestavin je cenejših, potem pa se doda par dražjih in aktivnih sestavin”. Ker sem jaz delala izdelke tako kot sem jih želela imeti sama, se na to sploh nisem ozirala. Plus, res mi gre na živce, da je večina stvari na splošno dandanes slabše kvalitete. Tako da ja, v Švici so bili malo presenečeni, da sem naročila tako “drag” izdelek in so celo priporočali cenejšo variacijo določenih sestavin, ki so sicer tudi v redu, ampak pač ne dovolj za to, kar sem zelela doseči. Na srečo se zdaj ta razlika lepo pozna.

Izdelke smo lahko videli že v svetovnih modnih revijah in prodaja je malodane globalna. Kaj temu botruje?
Flower and Spice izdelki so se pojavili v revijah kot so Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Womans Health, Grazia in drugih. Izdelke kahko kupite v naši spletni trgovini in v trgovinah v Ameriki, Nemčiji, Veliki Britaniji, Hong Kongu, Macau, Novi Zelandiji in Švici.
Povpraševanje po vrhunski naravni kozmetiki narašča in ljudje hitro opazijo kvaliteto, in se zato tudi vračajo. Pri kvaliteti ne delamo kompromisov, pa če gre za sam izdelek, embalazo, kakor tudi skrb za stranke. Vse to je na prvem mestu.

 

foto: Flower and Spice

Gotovo si nad določenim trgom pozitivno presenečena. Kakšni so bili odzivi uporabnic, torej tisti, da rečem pogovorno: “Ki so te vrgli na rit, ker so izrazili točno to, kar si želela z izdelki doseči”?
Čisto vsak odziv me je in me se vedno “vrže na rit”.  Zelo sem zadovoljna, da imajo moje uporabnice (in uporabniki) zelo pozitivne izkušnje. Še najbolj me je presentilo kako moja kozmetika pomaga proti težavam z aknami. Sicer mislim da ni narejena za to, da bi bila določeno za proti aknam, bolj je pomembno da se koža “pozdravi” in zdrava koža nima nobenih težav, ne z aknami ne s čim drugim. V preteklosti so nas preveč navajali na to, da si pregrobo umivamo obraz, uporabljamo groba mila in alkohol, ko pa v resnici naši koži manjka olja. Tudi če je koža mastna, kar marsikoga presenti. Na splošno pa me veseli, ko stranke ugotovijo, kako je naravna kozmetika dobra in v vecini priemerih boljša kot sintetična. To je zanje nejvečji šok. Tudi zame je bil.

 

Kaj bi svetovala ženskam, ki ta hip mencajo na mestu? S službo oz. delom niso zadovoljne, na samostojno pot ne upajo, vizijo imajo, strahove pa tudi.
Težko dajem nasvete, saj se sama učim iz dneva v dan. Edino kar bi lahko položila vsem na srce, je da se moramo zavedati, da smo sposobnejši, kot si mislimo. Stvari se da naučiti, ne glede na starost ali prejšno izobrazbo. In vsaka pot se začne s prvim korakom in majhni koraki so lažji, kot če imamo v mislih cilj in dolgo pot do tja. Cilji se tako ali tako sproti spreminjajo, v poslovnem svetu kaj tudi iz dneva v dan. Kar pogumno!

 

foto: Flower and Spice

Ker s Karmen želiva, da jo preizkusite tudi sami, ponujava njen IT izdelek – serum Midnigh Beauty. S klikom tukaj – klik pridete na FB stran Zavoda 13, kjer pod fotografijo napišeš Ostajam doma in tako sodeluješ. Nato počakaj na petek (27. marec), ko bomo poiskali srečnega nagrajenca.

 

info:
www.flowerandspice.com
FB stran
IG nasveti in fotografije
TW čivki

 

 

2 komentarjev na prispevek “Vsaka pot se prične s prvimi koraki”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI