foto: Doris Markač

Kar je odličnega prvič, naj ne bo zadnjič. Lani smo tako aktivnosti zavoda preselili v domač park, kar smo ponovili še letos. V dopoldanskem času smo
poslušali odlični predavanji naše tete Goge, pediatrinje, ki vedno izhaja iz lastnega materinstva in čigar nasveti spominjajo na naravno zdravilstvo naših babic. Dovolj je bilo, da je nekoč omenila, da vročični otrok potrebuje počitek, vroč čaj in čas, da odleži. Dandanes matere kar prevečkrat otroka predčasno peljemo nazaj v vrtec, ker smo prevečkrat preobremenjene z lastno službo, babice pa za čuvanje niso na voljo. V prihodnjih dneh, vam bo  pediatrinja Gordana Šrtkovič Tomaško pripravila recepture čajev, ki jih lahko pripravite sami zase in svoje otroke, jaz pa jih bom objavila na teh straneh. Z mlado, prav tako specialistko pediatrije, Tino Božičnik smo spoznavali akupunkturo, ki jo uporablja pri otrocih, slišali za stanja in bolezni v otroštvu, ki jih lahko blažimo ali pa seveda zdravimo prav tako z iglo.  Vse mame smo z navdušenjem sprejemale preproste nasvete, kaj šele posebne, saj si želimo, da bi našemu otroku s premnogimi težavami lahko črtale vsaj eno samo. In življenje bi bilo za odtenek lahkotnejše.

foto: Doris Markač

Popoldanski čas je bil rezerviran za igralko Metko Trdin, ki deluje pod okriljem lastnega Zavoda za raziskovanje vizualne in uprizoritvene umetnosti. Otrokom je ponudila lutkovno predstavo Medvedek upanja, ki so ga po njej otroci zase izdelali kar sami. Risanje srčkov je bilo izjemno opazovati, sploh zaradi Sofiinih dveh luknjic menim, da bi jim vsi skupaj morali posvečati več pozornosti, nege in skrbi. Prijetno je bilo videti skupaj deklici s Trisomijo 13 in 18 (fotka), ki jima zdravniki niso namenili nobenega poštenega dneva življenja. Poglejte ju. Še kako živi sta! Morda je za čarobno vzdušje na dogodku kriv čarodej Gogi. K temu so prispevali še vsi razposajeni otroci, ampak starši smo se lahko v domačem vzdušju le sprostili. In to je nekaj, kar na mnogih otroških mestih pogrešam. Še prevečkrat moram rezati vprašajev polne poglede tujcev, ki prizadetega otroka npreprosto nikoli niso videli. Kaj šele, da bi z njim imeli izkušnjo, ki bi jih pozitivno zaznamovala za vse življenje. Na naših poligonih, pa običajnim otrokom in njihovim staršem ponujamo izkušnjo naravne igre s takimi, predvsem pa drugčnimi.

foto: Doris Markač

Dogodka brez pomoči ekipe Art kampa Urške, Lane in Vesne ne bi bilo. Brez vpiha v naša neprofitna jadra ne bi mogli leteti visoko nad deževnimi oblaki. Zatorej iskrena hvala zavarovalnici Vzajemna in posameznikoma z velikim srcem Tomiju Čehu (In – Rene) in Maji Vrabl Miglar, lastnici Apoteke Miklavž in lekarne v Staršah.
Se vidimo prihodnje leto, ko bomo ponovno priklicali lepo vreme nad krošnjami domačega parka. Za vzdušje pa ne skrbite. Dobro voljo znamo prebuditi še v največjem viharju, tudi tistem, ki nam ne pusti spati v našem, na čase prav posebnem vsakdanu.

Celotni album dogodka najdete na naši FB strani zavoda tukaj.

foto: Doris Markač

2 komentarjev na prispevek “Vzajemna ljubezen do posebnega dneva”

  1. Luštni ste.
    Polni topline. In ljubezni.
    Pogostokrat prezrti. A zaradi posameznikov, ki postajajo ekipa, sprejeti. Bolj in bolj.
    Pogumno dalje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI