foto: Doris Markač

MARIBOSKI PARK – 28. avgust od 16:00 – 19:00
16:00 začnemo z UVODNIM PREDAVANJEM & debato – Sorojenci kot odraščajoči mladostniki posebnih ali povsem običajnih otrok, na katere nehote pozabimo
Na kratko bodo predstaviljene temeljne Familylabove vrednote, pogovarjali se bomo o vlogi sorojencev v družini z otrokom s posebnimi potrebami, o tem kakšna je vloga staršev in na kaj moramo biti pozorni. Zaključili pa z nasveti o krepitvi samospoštovanja pri sorojencih kot odraščajočih mladostnikih ter posledično tudi pri sebi.
Predavanje je namenjeno vsem družinam z odraščajočimi mladostniki, ne glede na to ali je ob njih posebni sorojenec ali ne. Namreč ob odraščajočih mladostnikih se dinamika v družini hote ali nehote spremeni.
Predavateljica: Ksenija Zor je specializantka transakcijsko analitične psihoterapije, ekonomistka in univ. dipl. komunikologinja, sicer pa partnerka in mama dveh najstnikov. V svoji zasebni praksi v Ljubljani izvaja psihoterapijo za odrasle in svetovanje za pare. Je certificirana voditeljica seminarjev pri Familylab , svetovalka in moderatorka starševskih pogovornih večerov, skupin za starše, vodi pa tudi skupine za čuječnost ter izobraževanja za pedagoške delavce.

17:00 Presek z glasbenim KONCERTOM:
Za flavtista in violinista Ana Černeja in violončelista ter kitarista Ariela Vei Atanasovskega bo to prvo glasbeno sodelovanje. Predstavila se bosta tako z vokalnimi, kot tudi instrumentalnimi avtorskimi skladbami, ki jim ne bo manjkalo virtuoznosti in razigranosti in tudi čustvene napetosti ter subtilnosti.
An Černe – flavta, violina, vokal
Ariel Vei Atanasovski – vokal, kitara

18:00 DELAVNICA za odraščajoče mladostnike
Moj sorojenec kot odraščajoč mladostnik je otrok s posebnimi potrebami. Kaj to pomeni zame?
Delavnica bo naslavljala moteče vedenje sorojencev; kaj sorojence
moti pri bratih in/ali sestrah s posebnimi potrebami; kdaj se to vedenje pojavlja, kdaj ga le-to najbolj moti in zakaj, kaj takrat naredi. Skozi delavnico bi se usmerili tudi na občutke, doživljanja, čustva; kako se sorojenci ob motečem vedenju bratov in/ali sester počutijo, se komu zaupajo, s kom delijo te izkušnje in stiske. Udeležence bi želeli opremiti tudi z viri psihološke podpore in pomoči.
Meta Hunjet, Društvo študentov psihologije Maribor

18:00 ločeno DELAVNICA za STARŠE
Izzivi sobivanja z mladostnikom: Mladostništvo je čas pospešenih telesnih, čustvenih in socialnih sprememb, ki predstavljajo izziv tako mladostniku kot tudi njegovi družini. Razpetost med odvisnostjo od staršev in potrebo po osamosvajanju tako mladostniku kot tudi staršem lahko vzbuja mešane občutke, pogostejši so izzivi v komunikaciji, več je nesoglasij. V delavnici bi se dotaknila nekaterih najznačilnejših izzivov in sprememb v tem obdobju, hkrati pa staršem predstavila nekaj strategij za lažje spoprijemanje.
Izvajalka: Ana Jerman, spec.klin.psih., zaposlena sem v Službi za otroško in mladostniško psihiatrijo ZD Maribor

Hrano in pijačo pokriva babi Sonja z ekipo.

od 16:00 – 19:00
Delavnica ČISTO PO DOMAČE:
Zavod PIP v sklopu EUROPE DIRECT nas bodo na delavnici naučili kako s cepljenjem, presajanjem in podtikanjem živih rastlin pridelate svežo zelenjavo in začimbe, nekatere izmed njih celo iz delov, ki navadno pristanejo med biološkimi odpadki – kar v okrasnem lončku. Tako tudi tisti, ki živite v bloku ne boste našli izgovora! V sklopu delavnice boste lahko zraven znanja sajenja pridobili tudi številne informacije o EU, o pravicah in priložnostih, ki jih imamo državljani EU. Vsi sodelujoči boste seveda sveže in bogato nagrajeni.

Zbiranje donacij za dodatne terapije otrok s posebnimi potrebami v organizaciji Kulturnega društva Matice hrvatske Maribor. Ob donacijah darilo – ročno izdelane igrače, klobuki, nogavice in drugo. Donatorji daril: Zdenka Zrnko, Maribor, Irena Vizovišek, Maribor, Mirjana Andrilović, Novigrad (Hrvaška), Sindi Kapel, Buje (Hrvaška), Hedvika Jež, Maribor, PISCES Maribor, Gordana Štrković-Tomaško s. p.

Za dogodek smo bili uspešni na razpisu za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor za leto 2021 – projekti.
Ob tem pa nam pomaga še zavarovalnica VZAJEMNA in FACTUMEVENT.

Dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen v Vetrinjski dvor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI