FullSizeRender(44)
foto: Maja Močnik Kočunik

Spečo Almo Karlin sem odkrila pred časom, ko mi je Andreja podarila knjigo Telo iz črk, ki jo je karseda čutno in s polno ženstvene esence spisal Milan Dekleva. Zakaj je Alma tako plaho predstavljena me šolskimi klopmi in to le le tu in tam, mi ni jasno. Dejstvo pa je, da bi jo morali spoznati mnogi mlajši bralci, se je dotakniti vse ženske in ohraniti njeno dostojanstvo vsi njeni potomci. Ti in jaz.
Da smo lahko odločno zakorakali v njeno življenje, sem na svojo srčno stran povabila Aleksandro Berberih – Slana, ki ni le direktorica Muzeja NO, temveč poznavalka dejstev novejše zgodovine, na katero radi kar pozabljamo. Skupaj smo prepotovali svet, obiskali vse vidnejše moške in ob koncu strnili, da  Alma in njena duhovna prijateljica in zaveznica Thea, nista bili intimni partnerki, temveč duhovni sestri, ki sta se bodrili vse do njunega žalostnega a neizogibnega konca.

FullSizeRender(45)
foto: Maja Močnik Kočunik

“Drznemu pripada svet, tega sem se vedno držala. Kdor ne poskusi preseči ozkih meja njemu prvotno danega obzorja, kdor se nikoli ne spusti v globine življenja in nikoli ne zapusti zemlje, da bi v duhu lebdel v višjih in čistejših sferah, ta je resda tudi živel, toda le kot sviloprejka v svojem kokonu. Življenje je raziskovanje še neznanega. ”

Vse to, z mnogimi podrobnimi podatki iz Alminega življenja, sestavlja celoto knjige Jerneje Jezernik. Avtobiografija, ki ponuja njeno enciklopedijo in v našem prostoru govori o pogumnih prednamcih, ki so zapustili domove in se podali v svet, nato pa spet prišli nazaj, na rodno grudo in tukaj pustili prenekatero doto.
Pomenek smo v Mladinski knjigi na Ulici 10. okrobra v Mariboru, začinili z Gregorjem Iršičem, ki v Gostišču Iršič prinaša mnoge novosti. Te smo okušali takoj po uradnem delu in se zapletli v prijetni klepet ter si voščili slovo šele po Sacher torti iz slaščičarne Ilich.

Če želite Almino skodelico, mi napišite le, kaj vas pri Almi Karlin najbolj navdušuje in kam bi z njo najraje odpotovali. Zmagoslavni odgovor bo izbrala vodja knjigarn v Mariboru Maja Močnik Kočunik, prihajajočo sredo.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Almino biografijo Jerneje Jezernik lahko naročite tukaj.
Knjigo Telo iz Črk, Milana Dekleve, najdete na tej povezavi.
Dunajsko kuhinjo na teh straneh.
Gostišče Iršič, vas z odlično hrano čaka na tem naslovu.
Obiščite Muzej NO in stopite v pozabljene svetove.
Kavo pa kar spijte iz Almine skodelice in z njo odpotujte okrog po svetu.

5 komentarjev na prispevek “Z Almo Karlin okrog sveta”

 1. Pri Almi me najbolj fascinira to, da se od nje sploh pogovarjamo, da jo poznamo. V tistem casu zenskam marsikaksna stvar ni bila dovoljena. Ze to, da si je upala ziveti po svojih ambicijah in idealih, je vredno vsakega spostovanja.

  Z njo bi se podala kar na pot okoli sveta. Ce pa bi morala izbrati samo eno destinacijo, bi bila to Australia 🙂

 2. Alma je popolnoma navdušila. Ste se postavili v Celju pred njeno postavo in kovčke v muzeju in če ste brali njeno knjigo o potovanju okrog sveta, veste, da je v jeklenem telescu čarobna duša z neustavljivo romantično energijo.
  Res je občudovanja vredna!

 3. Zaradi Nje sem študirala etnologijo. Čeprav študij ni bil tako romantičen, so njeni zapisi poskrbeli, da je ljubezen do raziskovanja vsega in vseh drugih ostala. Na Japonsko bi odšli skupaj.

 4. mama me je vprašala, kaj si želim za darilo za opravljen zadnji izpit na akademiji in sem ji odgovorila, da pojdiva skupaj na Almin grob posejat poljske nageljne. in ker sem zapečkarica ‘stonauro’, bi z Almo šla v škofjo loko na plac. mislim, da bi nama bilo všeč.

 5. Almin pogum me vedno znova prevzame. Kot tih potoček, ki lahko napolni morje.
  Morda bi z njo odpotovala. Morda pa bi sedela z njo pred njeno hišo in vpijala vse besede. Doživetja…
  Čudovit prispevek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI