foto: Lemali

Leonora Švagan je tista profesionalna umetnica, ki v povsem vsakdanje stvari vdahne visoko umetnost, ki je namenjena vsem. Kot pravi sama: “Rdeča šminka pove ogromno o ženski, tako tudi uhani. Povej mi kakšne uhane nosiš pa ti povem kdo si.”


V lastnem umetniškem procesu si prešla iz unikatnih torbic na uhane (drži?), zakaj?

Drži, najprej me je prevzelo izdelovanje unikatnih torbic oziroma tote bagov, na katere sem ročno vezla linijsko risbo in pa tekst. Delovala sem pod imenom Le.Nora. To je bilo v času, ko sem bila študentka na Oddelku za likovno umetnost in sem iz vezenja delala tudi projekt “Avtonomna” pri kiparki Polonci Lovšin. Samo vezenje je predvsem zanimivo tudi zaradi lastne zgodovine in zanimivo je, da je tehnika, ki je bila nekoč namenjena le dekorativnosti danes prešla v medij s katerim lahko kaj sporočimo. Skratka zanimiva mi je bila relacija med tehniko in njeno uporabo. Zamislite si, da bi vaša babica imela doma izvezen prtiček s podobo maternice in jajčnikov. Zanimivo a ne? Ko sem vezenje opustila, sem nekaj časa bila z mislimi na svobodi, izdelovanje uhanov se je zgodilo čisto slučajno in popolnoma spontano. Ni bilo torej namenskega preskoka.

 

foto: Lemali

Sama jih obožujem, kot sem nekoč vidnejše ogrlice, pa me sedaj le motijo. So uhani lahko odločilen kos, kot denimo rdeča šminka?
Absolutno. Uhani so lahko odločilen kos k vsakodnevnemu ali večernemu outfitu. Velikokrat se mi sicer zgodi, da prvo izberem uhane in nato okoli njih zgradim outfit. Zame so uhani ključni modni dodatek. Nosim jih že od rane mladosti. Povsod grem z njimi, tudi v gozd nabirat kostanje (takrat nosim neviseče seveda). Rdeča šminka pove ogromno o ženski, tako tudi uhani. Povej mi kakšne uhane nosiš pa ti povem kdo si.

Nekje si omenila kopiranje drugih. dizajn in vse ostalo. Kako lahko preprečimo kupci? Zakaj meniš, da se to sploh dogaja?
Ja, pred kratkim sem v bistvu zbrala pogum, da sem na Instagram in Facebook zapisala izjavo o kopiranju. Bila sem namreč v zelo hecni situaciji, namreč zgodilo se je (dva krat), da je nekdo kupil uhane spet druga oseba se je zanimala o ceni in potem sama začela z izdelovanjem podobnih uhanov. Tako podobnih, da sem dobivala privat sporočila, ker so me ljudje spraševali ali so to moji uhani. In to se je dogajalo na zelo majhnem geografskem območju. In mislim, da je to bil ključen problem. Jaz si izdelovanja uhanov ne lastim, ker je bilo pred menoj ogromno ustvarjalcev, nikakor pa ne odobravam tega, da nekdo ustvarja na ideji nekoga drugega. V umetnosti se krade, to ni skrivnost, a če kradeš, kradi pametno – tako da okolica tega ne bo prepoznala kot “ponaredek”. Sicer pa je bolje ne krasti, ampak zaupati svoji inspiraciji. Jaz inspiracijo iščem na drugih področjih umetnosti kot je recimo keramika, slikarstvo, arhitektura, grafika – pri oblikovalcih nakita je toliko ne najdem. Zakaj se kopiranje dogaja? Ker je to najlažje. Ravno zaradi teh zadev, v veliki večini sama mešam barve in sama ročno izrezujem oblike, ki jih sama narišem. Seveda pa ne morem mimo primarnih oblik kot je krog, ki se pojavlja povsod. Nove serije uhančkov Lemali bodo na zadnji strani imele žig, ki je v obliki logotipa. Iz te situacije sem se naučila, da svoje delo moram zaščititi.

Ženske se  skozi materinstvo preobrazimo, spremenimo, tudi polepšamo. Kaj naredi materinstvo ženski po tvoje?
Materinstvo žensko preoblikuje. Jo zagotovo spremeni. Upam trditi, da če ne bi dobila Livije, teh uhančkov ne bi bilo. Materinstvo te nekako “prisili” da več ne odlašaš. Da če moraš nekaj narediti, narediš to zdaj. Pet mesecev po Livijinem rojstvu sem sebi naredila uhane, ker sem si zaželela nečesa novega oziroma neke spremembe. Takrat nisem niti približno slutila, da bo to preraslo v tako veliko zgodbo. Naredila sem jih iz želje po kreativnosti in po novih uhanih. Iskala sem medij s katerim lahko ustvarjam medtem ko skrbim za dojenčka. Materinstvo je najtežja in hkrati najlepša stvar. Rada sem mama, ženska in ustvarjalka.

Če pravijo, da se ljubezen  in misli skozi kuharijo še kako pozna povej, o čem razmišljaš, ko uhane izdeluješ, gneteš, ustvarjaš?
Ufff, zdaj si me pa dobila. V glavnem razmišljam o barvi in obliki in o tem kako bodo videti na bodoči lastnici, o tem kaj si lahko poleg oblečeš, kako se bodo nosili. Moje vodilo je, da so uhani lahki in nosljivi skozi cel dan. Četudi so veliki. V glavnem, me pa v samem procesu zanima odnos barve in forme in s čim lahko nadgrajujem svoje delo. V bistvu je proces enak kot pri slikanju ali kiparjenju. Razmišljaš, kombiniraš, gradiš, eksperimentiraš in se tudi prepuščaš.

 

foto: Lemali

Leonora podarja uhane na zgodnji fotografiji. Skočit je treba le na FB stran Zavoda 13 – semkaj klik in počakaj na ponedeljek, ko bo žreb sporočil, kdo bo ozaljšana ženska uhanov, ki jim ni enakih.

 

info:
www.lemali.si
FB stran
IG
ilustracija tukaj in na njeni strani: Melanie Habjanič

 

 

1 thought on “Z Lemali uhani v lepši vsakdan”

  1. Zanimive poti… do enostavno čudovitih reči… kot so recimo tudi uhani.
    Pika na i torej. Stylingu. In rdeči šminki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI