foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Tu in tam me kdo povpraša, kako lahko hodim v nedeljo k maši in sprejemam istospolno ljubezen. Tole je moj odgovor njim.
Ko poslušam, da gre pri odločanju o spremembi zakona o zakonski zvezi za otroke, se sprašujem, za čigave otroke pravzaprav. Jaz svoje na vsakem koraku učim spoštovati vse ljudi.  Tudi tistega, ki mu vi rečete brezdomec ali begunec in je v mojem besednjaku „gospod“. Tudi njihovo prizadeto sestro, ob kateri se drugi otroci včasih celo zgražajo. Zato so za moje otroke ljubezni med dvema spoloma nekaj povsem naravnega. Ne glede na to, ali gre za različna ali ista spola. Ste zastrigli z ušesi? A nas ni ravno bog ustvaril takšne? Nekdo ljubi nasprotni spol, drugi pa sebi enakega? Zgodovina kima, mitologija dokazuje, vi pa me želite prepričati v nasprotno.
Ko bomo konec leta otvorili fotografsko razstavo, boste spet rekli, da vznemirjamo, a priznajte, da smo se vam z otroki s posebnimi potrebami prikupili, ker nekaj usmiljena pa vendarle premorete. Opevate zdravje, medtem, ko smo z drugo razstavo posegli v nekoliko več intime in pokazali brazgotino tam, kjer je bila včasih dojka. Malce ste otrpnili in se ponovno sprostili ob zadnji razstavi, ki je srčno opevala starost in modrim ljudem pripela častno zahvalo, za vse prehojene poti, zaradi česar nam je na mnogih mestih danes lažje. Oči so vam počivale tudi na preljubi častni sestri in meni ljubem škofu. Vendar, tokrat boste rekli, da smo šli predaleč, saj istospolnih družin ni, ker to bojda ni naravno.
Medtem, pa se jaz sprašujem, kakšno je potem vse prevečkrat prisotno nadlegovanje otrok na vaših svetih krajih? Kako opravičujete svoje brate, ki glede na vaše zakone grešijo z ženskami? Kakšna so življenja teh otrok, ki očeta ne smejo poznati, on sam pa je na drugi strani oče vseh faranov? Veliko dela vas čaka v lastnih vrstah, sami pa čas in energijo raje porabljate za bogokletno obsojanje nečesa, čemur pravim jaz ljubezen.
Na tej točki se vam moram izpovedati in priznati, da me muči že kar nekaj časa, ko duhovnika brez fare, živečega pod okriljem cerkve, videvam z njegovo preljubo na tem ali onem kulturnem dogodku. Njuna zaljubljenost zame ni moteča, nasprotno – pravzprav jima želim, da bi se lahko prijela za roke, tako naravno in zunaj pred vsemi. Enako kot mencata onadva, mencajo tudi tisti, ki ljubijo nekoga, ki nosi isti spol. Ravno vi možje v črnem bi morali pričati, kako zadušljivo mora biti tlačenje prepovedane ljubezni. Kako naj srcu rečeš naj neha ljubiti, ko pa bije za to osebo, dasiravno ste se zaobljubili bogu in Mariji. Kako je lahko zaobljuba več od ljubezni same? Jo lahko zavračate in tiščite v lastno dušo, ki uči o brezpogojnem sprejemanju? Jo lahko vodite in rečete NE takrat, ko vam bit pravi drugače?
Vljudno vas naprošam, da vsem, ki istospolnih ljubezni (še) niso pripravljeni sprejeti delite svojo izkušnjo. Tako bodo naposled razumeli, da gejevske ljubezni in lezbični poljubi niso razprava za možnost spreobrnitve. Še več, da proti svojemu srcu ni mogoče delovati ali pa ti je na smrtni postelji še kako žal.
Naj spomnim, da ste me učili, da nas bo sv. Peter z Jezusom vred pobaral ‘Koliko si ljubil(a)?’ in potem bomo v zadregi. Ker če gre za moje otroke, želim, da častijo ljubezen o kateri govorite in spoštovanje s sprejemanjem vred? Oholo sprenevedanje semkaj po mojem občutku ne spada, enako tudi ne kritično lajanje iz cerkvenih klopi. Opažam namreč, da ljudje, ki so veliko pretrpeli, ponujajo več sočutja, ampak jaz ne želim, da bi trepetali za lastnim življenjem, da bi tako lahko naposled spregledali. Živi in pusti ljubiti, bi vam rada rekla. Če gre za tvoje otroke, potem ne trepetaj, da bi istospolna ljubezen morebiti kvarno vplivala na tvojega potomca, ves tvoj gnev pa ga lahko še kako povsem uniči.

Povem vam, da ljubezen ni greh. Sodbe, sovraštva in kar je še takega pa smrtni. Se vidimo v nedeljo pri maši, s srci polni ljubezni, kajne?

Besedilo je bilo objavljeno dne 23. oktober 2015 na spletnih straneh časnika Večer.

 

2 komentarjev na prispevek “Za moje otroke gre”

  1. Petra, pri maši me res ne bo, podpišem… Z ljubeznijo, za ljubezen…
    Kako že gre… ne glede na verska prepričanja, raso…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI