foto: Marjan Laznik
foto: Marjan Laznik

Začela bom s stavkom, da so moški šarmantni, ženske pa le sive. Nadaljujem z dejstvom, da smo ženske navsezgodaj zjutraj ob skoku iz postelje glede svojega izgleda milo rečeno negotove. V nasprotju z moškimi, ki si umijejo obraz, mnogi dlakave brade niti ne obrijejo in že skočijo v svoj dan.

Zakaj so oni lepi, me pa se tako počutimo le ob nedeljah in praznikih, po možnosti tudi ob določenih delovnih ponedeljkih, predvsem pa, zakaj oni ne potrebujejo maskare, korektorja, šminke ali glosa (vrstni red glede pomembnosti določite sami)? Včasih sem otroke vozila v vrtec v oblačilih, ki se jih ne bi branila niti vaška, da ne rečem britanska princesa, in dodala šminko. Danes ‘drajsam’ tiste najbolj všečne športne legice s potiskom palmovih listov, ko je začel pihati hladen veter, sem si prilastila še moževo vetrovko, ki jo je dobil za rojstni dan v lastni firmi, in na kolo sem začela skakati brez šminke. Če povzamem, sem videti skorajda tako, kot me vidi mož, ko se prebudi ob meni. Ob pogledu name bi lahko pomislili na najhujši scenarij, na žensko depresijo (ne bi bila osamljen primer) ali aktivno fazo ločitvenega procesa – včasih sem le korak proč, ampak mene tolaži misel, da mi tistih pet minut in pol, kolikor sem v vrtcu in srečam starša, dva ali štiri, niti ne da ukvarjati z mislijo, kaj si bodo o meni mislili drugi starši. Še manj, ali se bo skozi navadno majico videl čisto navaden modrc, ki spominja le na kratko majico. Je pa sila delikatna reč, da možatim očem ponujamo eno, rokam pa povsem drugo prostornino. Čeprav se zavedam, da določene obleke preprosto terjajo podložene košarice in spet druge celo termično oblikovana sidrišča za naše oprsje. Ali jih poskušamo razumeti, da na kakšen poseben večer spoznajo žensko, katere dekolte se jim ponuja preveč v ospredje, potem pa po prihodu na dom, ko se oba strinjata, da se pobliže spoznata, začne vse izgubljati ne le čar, temveč tudi velikost? Očitno jih želimo peljati žejne čez vodo. Vsaj do jutra. Takrat je hudo ne le, kadar imaš mačka ali tigra, hujši je prizor ob pogledu na panda oči. Krivca ne gre iskati v vrstah nekoga, ki bi pozabil na redno odstranjevanje ličil. Jaz sem stopila korak naprej in posegla po naravnih blazinicah, ki obljubljajo odstranitev vsega, kar sem si čez dan napacala na obraz, kar z navadno vodo. Vse to pa terja natančne potege z nekaj več pritiska, česar ob poznih nočnih urah ne zmorem. Tako me tu in tam najde vso črno okrog oči, čeprav se nisva spoznala večer pred jutrom, ampak grejeva skupno posteljo že celo desetletje.

Vedno znova se vračam tudi k dlakavim nogam. Namreč povejte mi, ženske, koliko mesecev vzdržujete redno britje in s tem ponujate moškim dlanem tekoč zdrs od stegen navzdol do gležnja? V obratni smeri se lahko zatika že po slabem dnevu po britju, zato tega dela vprašanje ne predvideva. Kdaj vržete britvico v kot in jo redno uporabljate le še skozi tople mesece, čez zimo pa se prelevite v pasmo štirinožca, ki je poznan po krajših in redkejših dlakah?

Moškim življenje ob ženskem spolu ni posipano z zlatim prahom, kot si domišljamo ženske. Če gredo spat z mično in urejeno damo, se čez nekaj let pogosto prebujajo s svojo sestro, četudi je doslej niso imeli. In ob vsem tem še pričakujemo, da nas bodo hvalili, sploh takrat, ko smo se uredile. Ne za doma. Za ven in celo za druge!

Tekst je bil napisan za kolumno revije Grazia.

 

1 thought on “Zakaj so moški lepši?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI