foto: Doris Markač
foto: Doris Markač

Se opravičujemo za vsiljivost – kaj bo (je bilo) danes za kosilo?
Na to vprašanje bi najraje odgovorila čez vikend, ko vedno jemo v domačem okolju. Danes pa sem sedela s prijateljema Vanesso in Gorazdom v Restavraciji 7, kjer sem okušala rižoto s škarpeno in kompresirano limono, ob kateri je bila sezonska solata z vrta. Zaključili smo s slastno jabolčno pito, objemom in obljubo, da se ob polni mizi srečamo zelo kmalu.

Kaj je za vas idealno kosilo?
Jaz sem ženska starega kova. Juha je ključna in bolj, ko kosilo spominja na kosilo pri mami iz otroštva, bolj sem navdušena. Zato nimam niti težav pri tašči. Največkrat prosim za dvojno porcijo in med obedom zadovoljno cmokam. Namreč mož v večji meri pripravlja jedi brez mesa, pazi na to, da so sestavine ekološkega izvora in dodaja sveže ribe. Tako, da bi lahko rekla, da so preprosta kosila zame najboljša, vendar brez njegovih dovršenih ‘čarovnij’, prav tako ne bi mogla živeti.

Kdo kuha pri vas doma?
Mož. V glavnem samo on. Odkar delim njegove recepte na svojem portalu, kjer je skrita Greinerjeva kuhla, se v bistvu za pripravo zanimam nekoliko bolj, vendar le do te mere, da jo fotografiram in zapišem samo recepturo s pripravo vred. Greinerjeva kuhla je pravzaprav Michellinsko popotovanje z lokalno pridelano hrano in postrežena z estetsko dovršenostjo na domači mizi. Ker sem dober jedec, uživava oba.

Katero jed najpogosteje skuhate? (na hitro, zaradi pomankanja časa, pomankanja idej, hitenja itn. Kako ste pri tem spretni? )
Čez tedenske preproste testenine (bodisi špagete, pene ali polži) s preprosto omako iz ekološkega  paradižnika iz pločevinke. Dodam le kakšen inčun, nekaj česna, sol, poper in oljčno olje. Parmezan v kosu je ključnega pomena in zelena solata ali rdeča pesa pa nujna pika na i.

Kaj morate nujno imeti v svojem hladilniku?
Maslo in zeliščni čaj ob njem. Zajtrk je zame ključen in brez katerega nikoli ne zapustim doma, vendar sila preprost. Kruh z maslom, kateremu včasih dodam še med ali marmelado, predstavlja zame večno klasiko. V realnosti pa to izgleda tako, da sama pristavim vodo za čaj, in medtem, ko jaz poskrbim za najino drugorojenko, on pripravi zajtrk za vse družinske člane. Torej vseh 5. Z ekološkim čajem od Korenike ‘Dober dan’, pa pričnem ne le dan, ampak ga z njim tudi zaključim.

Koga bi radi povabili na kosilo in zakaj?
Okrog sebe imam najraje svoje prijatelje, ob katerih se počutim varno. Ker se na kuhinjskih tleh počutim kot mlad teliček na ledu, so ljudje, ob katerih ne rabim blesteti tisti, ki jih prav tako najraje vabim v naš dom. V bistvu sama poskrbim le za kozarce, pribor in odlično naravno vino. Pripravo hrane, pa prepustim glavi družine.

Ali je med kuhanjem v vaši kuhinji (kreativni) nered ali sproti pospravljate?
Nikoli ne pospravljam. V kuhinji je okrog mene pravi kaos. Mož, čigar domena je domača kuhinja v najširšem smislu, se takrat  drži za glavo. Ob štedilniku najraje stojim takrat, ko se pripravlja preprosti zdrob z riževim mlekom ali polenta. Vse ostalo terja preveč porabljene posode in hrano brez pravega okusa. Sama pravim, da je treba kuhati s srcem, moj pa skozi kuhinjska vrata ne zmore.

S kom najpogosteje sedite za mizo? (Sodi zraven gostobesedna debata?)
S širšo družino in prijatelji. Zame predstavlja hrana ob kateri stoji odlično vino ključno za praznične dni. Čez teden najraje skočim na druženje ob klubski mizici, z mojima najljubšima prijateljicama Jelko in Mojco. V Restavraciji 7, si privoščimo steklenico šampanjca in zdrav prigrizek. Dejstvo je, da so trenutki, ki jih prežim s svojimi najljubšimi tisti, po katerih se bo poznalo moje življenje. Vedno rečem, da je škoda slehernega dneva za slabo hrano, neužitno vino in ljudi, ki v tvoje življenje sploh ne spadajo.

S čim se najraje pregrešite?
Z nekaj žlicami t.i. zdrave Nutelle, ki je pravzaprav čokoladno lešnikov namaz. To povsem zadostuje za ponovno prizemljitev.

Česa na krožinku ne marate preveč?
V restavracijah vsega, česar ni mogoče pojesti in predstavlja le vizualno mašilo. Prevelike količine zelenjave, ki bi želela nadomestiti prilogo. V mislih imam predvsem riž in krompir. Če sem iskrena samo krompir, ki ga naravnost obožujem.

Kateri od obredov povezanih s prehrano vam je všeč, katerega pa ne marate? (npr. nabava na tržnici, čas, ki ga preživite v kuhnji, druženje ob mizi, pomivanje posod, čiščenje hladilnika, izbor vin, ki sodijo zraven jedi, postavitev in okraševanje mize…)
Ker je mož tisti, ki z veseljem hodi na tržnico, poprime za kuhalnico in poskrbi za odlično dekoracijo že na mizi, sem jaz skupaj z otroki poklicana le za pripravo pribora in prtičkov. Prav tako predstavljam tehnično podporo, ko tečem v klet po vino po naročilu kuharja. V zahvalo, predvsem pa za prispevek, rada pospravim mizo in posodo zložim v pomivalni stroj. Tudi občasno pomivanje večjih loncev zame ne predstavlja nobene težavo. Dejstvo pa je, da je zame hrana center življenja in tako manj všečne stvari povezane z njo,  povsem pobledijo.

 

Tekst je nastal pod taktirko Žane Kapetanović, za kulinarični del Brbotanja, ki spadajo v odlično revijo Zarja.

18195024_1335149963231929_877986618999390910_n

2 komentarjev na prispevek “Zarjina brbotanja in moja kulinarika”

  1. Odlična si. Sta.
    Kar iskrice v očeh imam in si v mislih predstavljam, kako moj dragi kuha zame. Ko bova velika in nova imela čas, mu predložim vse Sašove recepte, ker še niso bili vsi na sporedu. A bodo. Enkrat, dvakrat, večkrat. Eni so kot nalašč za moje brbončice. Uživajte v okuani hrani, dobri družbi ter odlični kapljici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI