IMG_20150329_181634
Ob danajšnjem prazniku, ko je svoje strokovno delo odložil naš dragi sin, mož in oče Sašo za cele tri tedne, želim napisati, zakaj sem kimala, ko je on porogljivo pripomnil, da sem ženska z zlatim moškim. Ko navsezgodaj odpre duri najine spalnice najmlajši otrok, skupaj z njim odide v kuhinjo, ter mu pripravi zajtrk. Tako mi omogoča, da me prvorojenka lahko ves čas heca kak zaspanuh, da sem. Seveda rada spim, saj imam nočno dežurstvo, takrat, ko posebna Sofii sploh ni do spanja in ga prekinja z jokom, jaz pa ga mirim z nošenjem in zibanjem, da na koncu lahko naposled zaspiva v objemu. Otroke odpelje v oba vrtca in šolo. Jaz pa ob jutranjem poljubu na vratih še v spalni srajci ostajam omamljena od njegovih močnih in markantnih parfumih. Vem, da ta vonj ostaja še na otrocih, kar mi hudomušno povedo vzgojiteljice, ki jim ponudi še lep pogled na brezhibne čevlje, včasih obleko ali le na tiste stare, ravno prav oguljene kavbojke in preprosto majico. Medtem, ko jaz nakupim kaj manjšega v centru, on natovori vse tisto, kar na kolo seveda ne gre. Oddolžim se z lahkim čeztedenskim kosilom, za katerega pravi, da naj bo le užitno, pa bo povsem srečen. V kuhinji mu ne sežem ne do pasu, niti kolen, temveč se kar prepustim njegovim kuharskih presežkom, ki jih občudujejo tudi večji mojstri omenjene veščine. Sobotna tržnica, obisk ribarnice in nosačenje vse nazaj do doma je v njegovi domeni. To veselje poznajo le tisti, ki sobotna jutra preživljajo med branjevkami, kjer kupijo še šopek rož za dom, ki so ga prezgodaj zjutraj zapustili. Če je spreten z besedami in mojstrsko obrača rime, sem bila vedno mirna ob njegovem okusu za obleko in čevlje.  Moški, ki je omikan v družbi in suveren pri izbiri, pa naj gre za vino ali čevlje, je zlata vreden. Resda sem tu in tam rekla kakšno čez njega, ko sem se spominjala prvih trenutkov po rojstvu najine drugorojenke, vendar jo prav on sleherni dan vozi v vrtec in ljubeče tudi nazaj. Iskreno spregovori, ko je joka preveč in jo čuteče objame takrat, ko vidi, da je njena bolečina premočna.
Ko mi je prvič omenil, da praznuje na trinajstico, bi morala zastriči z ušesi. Ko sva še pred poroko ugotovila, da naju je ločil le Stražunski gozd, starši in stari starši, pa so si delili veliko skupnega dela, bi morala takoj spoznati, da je sv. Tona Padovanski, ki sem ga na čase že rotila, naj mi na pot pripelje moža, ki bo moški in naj nosi čutno dušo, ki ga poznajo le pesniški sanjači, naposled pripeljal pravega. Moški, ob katerem sem postala gospa, ne le zaradi prstana, temveč stila, ki se mi poda in sem ga potiskala proč s športno eleganco, ki je sploh ne priznava. Dasiravno je na čase v tretjem nadstropju precej pestro, pa sva uigran par, ko izkoristiva vikend samo za naju. Motilo bi me, če ob evropskih filmih ne bi imela sopotnika in veseli me, ko se ob debeli vinski karti počuti tako suvereno, kot  ob vseh strokovnih temah, ki jih je zagovarjal na doktoratu.  Tako preprostega človeka, ki se je vedno vozil v starih avtomobilih in navdušeno vihtel vilico pri največjih kuharjih je težko odkriti, saj je najsrečnejši v zavetju svojega doma, kjer sicer pogreša gumb, ki bi utišal vse glasne ženske predstavnike Greinerjeve družine. Resda ga kdaj ujezim z nogavicami, ki si jih najraje nadenem na glavo in ne na svoje noge, ampak to je moški s katerim zvečer zaspim, ob katerem se zjutraj prebudim in si delim svoje tri posebne, neponovljive otroke.

Petra Greiner je res ženska z zlatim možem, pa čeprav se tu in tam nad njim celo pritožuje. Vse najboljše dragi mož iz ozadja. Dovolj visok, pameten in lep si, da te ljudje opazijo tudi iz navidezno zadnje vrste. Še na mnoga skupna leta in samo zdravja ti želim! Za živce vem, da so že precej načeti.

1 thought on “Ženska z zlatim možem”

  1. Iiiii, kol’k lepo in iskreno napisano.
    Sašo, za zamudo… ‘Vse najboljše! in …. čim več vikendov s tvojo zlato ženo Petro ter skupnih trenutkov z vajinimi otroki!’

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI