FullSizeRender(52)Ker je dobre stvari v življenju treba deliti, je vikend, ki je za mano tisti, iz katerega bom črpala moči takrat, ko zavel hladen jesenski veter. Dejstvo je, da bi ob podpisu zakonske listine morali prejeti dovoljenje, da so kratki oddihi s prijateljicami še kako pomembni. Meni se je ob prvem pomenku zdelo, da se ne bo izšlo. Bila sem prepričana, da se štiri ženske z otroki, partnerji in mnogimi drugimi aktivnosti pač ne bomo našle za en vikend tam, kjer je najlepše. V Brdih. V suiti Nejke in Uroša, kjer ona s srčno ustrežljivostjo ponuja udobje domačnosti, on pa kulinarično dovršenost s pogledom na italijansko stran.
Prijateljice po duši in ljubice po srcu, nismo potrebovale spoznavnih trenutkov. Me smo uigrane od prvega skupnega snidenja naprej. Nejkin brlog je ravno dovolj velik, da drugih gostov malodane ne srečaš in dovolj intimen, da se počutiš v ogradi prijetnega sobivanja varno. Prva postaja, dasiravno nismo dovolj jedle čez dan, je bila pri Movii. Vesni sem obljubljala predolgo, da prideva, Jelka je tam že domača, vse štiri pa smo se prepleteno posedle z nekaj ostalimi gosti in večer zaključile v nepozabni noči. Koliko dodatnega vinskega znanja smo odnesle domov, vemo le me same. Vinski Puro objemi, pa veliko rdeče, vse ostalo v svetlejših tonih in ogled kleti z Aleševim večnim optimizmom. Tanjina in Polonina prisotnost, ki ju lahko srečate na mnogih vinskih degustacijah je druženje le še zaokrožila.

foto: Tanja
foto: Tanja

Zame je ključnega pomena počutje, ki bi mi ga nudila teta, ki jo obiščem le nekajkrat na leto. Preprostost vsakdana, ki se kaže v umešanih jajcih ali metin čaj, ki je tak, kot si ga pripravim sama. Tolminski jogurt z domačimi borovnicami le še stopnjuje zavedanje, kako pristno je vse okrog tebe. O mačk(on)u ni potrebe razpredati. Odprta streha ga je odpihnila daleč proč, z njim pa vse turobne misli. Šele sedaj razumem, zakaj me življenje na kolesu tako pomirja.
V soboto se, po nakupu dodatnih leč, ki sem jih jaz Vesni nevede odplaknila proč, misleč, da so pravzaprav moje stare, nismo premaknile nikamor. Degustiranje smo zamenjale za osvežilno pijačo ob bazenu in ko se je bližal mrak, smo kopalke zamenjale za oblačila in že smo se vrtele v večerji, ki je ponujala le jedilni list, snet z ust in vinsko karto, ki je prihajala iz domačega vinskega seznama. Po večerji, pa si se lahko le premaknil nazaj na ležalnike in z sito dušo, ki nikakor ni bila sitna, opazoval magično nebo, z vsemi utrinki vred. Kolikor jih je tista noč ponujala.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Nedeljo smo povzele pri Tomažu. Sedle za belo mizo in se v objemu narave sprehodile po kulinarično zapletenih jedeh, ki so v ustih delovale kot simfonija. Natakarji so natančni, kot švicarska ura, vendar sproščeni, kot poletni veter, ki se podi po Vipavski dolini. Hrano sem poplaknila z odlično, meni domačo Burjo in s sprehodom okrog dvorca prepustila želodcu dovolj prostora, za grižljaje fantazijskih sanj.
Kužiko, ki se nam je vse dni motala pod nogami, sem popolnoma sprejela, čeprav imam občutek, da nisem ravno prijateljica štirinožcev. Je pa dejstvo, da so nam vsa mesta, kjer smo postale, ponujale dobrodošlico vsem (pravzaprav) petim puncam skupaj. To, kar sama iščem, želim ali tudi kdaj pogrešam, ko hodim naokrog s Sofio.

FullSizeRender(51)Če povzamem celotni, v sproščeno udobje zapakiran vikend lahko rečem, da imamo znotraj meja naravne bisere, hrano, ki bi jo jedli tudi angeli in vina, ki nimajo primere. K Nejki ne hodite, če želite zapeti profesionalizem, ki ima točno določene meje, tecite pa tja vsi tisti, ki si na oddihu želite domačnost preproste uslužnosti, ki z Uroševo vrhunsko  kulinariko zadene naravnost v srce.

Vse preostale fotografije, ki vam lahko ponazarjajo dogajanje in brončasto srečo, najdete tukaj.

info:
Klinec Plešivo
Movia
Gostilna pri Lojzetu (Zemono)

4 komentarjev na prispevek “Ženski oddih v vseobsegajočih Brdih”

  1. Ah, vse bi kdaj potrebovale… in prav mega, da ene to znate. Tako odlično. In popolno. Da boste zmogle spet dalje. Do naslednjič. Res kraano za ta vaš odklop. Potrebujete ga. Zaslužite si ga. Ker realnost je ena sama…
    Na dni podoživljanja in na čarobne trenutke, ujete v vsakdanjost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI