foto: osebni arhiv

Masaža je del vsakdana mnogih izmed nas in si življenja brez nje ne bi mogli predstavljati. Sama, ki nosim nekaj manj kot 20 kg deklico ne le v tretje nadstropje, temveč tudi po stanovanju, je postala nuja. Če ne grem pod roke strokovnjakov, me kljub redni vadbi telo opozori samo, da so mišice še kako potrebne dotika. Lucijo Ankon poznam že leta in sama masira zadnji dve leti, vendar sem šele v decembrskem vrvežu, ko si je uredila svoj prostor, pristala pod njenimi rokami, kjer si odpoči ne le moje telo, temveč tudi um.

 

Lucija, še v času študija fizioterapije se spominjam, da je sošolka, ki je odšla na tečaj Tuine masaže ostala brez besed. Povsem jo je očarala. Zakaj si se odločila ti ravno za to obliko masaže?
Že od nekdaj sem se našla v tradicionalnih učenjih, kot sta ajurveda in kitajska medicina. Ajurveda me je pritegnila predvsem z opisom t.i. doš. Doše so vata, pita, kapha. Če se kateri element in doša v telesu povečata, se to povečanje izrazi na našem telesu in osebnosti. To so vata, pita, kapha. Če se kateri element v telesu poveča, se to povečanje izrazi na našem telesu in osebnosti. S hrano in začimbami, ki so blizu tudi Evropejcem, lahko precej dobro uravnavamo razmerje teh elementov v telesu.

Tradicionalna kitajska medicina mi je postala blizu preko vadbe dao yin joge in spoznavanja modrosti starodavnih znanj kitajskih mojstrov. In predvsem preko teorije petih elementov. Vsak element ustreza vsaj enemu našemu notranjemu organu. Kako so naši notranji organi med seboj povezani, v katerem delu dneva in katerem delu leta so aktivni. Kako se njihova aktivnost izraža na zunaj in predvsem katera čustva jih krepijo in katera slabijo. Kako se recimo presežek enega elementa odraža na vidnih in nevidnih osebnostih lastnosti. Na zunaj moteče lastnosti nekoga so posledica notranjega neravnovesja v elementih, podobno kot neravnovesje doš v ajurvedi. Dosti o tem sem izvedela na izobraževanju pri društvu Tui-na Maribor.

Predvsem pa mene navdušujejo rezultati tradicionalne kitajske masaže in tuine masaže. Vsak, ki se pride masirati odide nekako “lažji”, pretočnejši.
Vsi, ki pridejo k meni, so deležni tudi podpore reiki energije. Med vsako masažo se odprem za pretok te zdravilne energije. To še odatno pripomore ko ozaveščanju in sproščanju. Kar je v mojih očeh vsekakor dodana vrednost, katera do sedaj v ceni še ni ovrednotena. Ko so odprti meridiani, po katerih masiram, se sprosti telo in ljudje se lažje odprejo in so pripravljen pogledati resnico. Čutijo več energije in  miru.
Sama  hodim redno na tuina masažo. Ponavadi popolnoma resetira moj živčni sistem in me enostavno izključi. Sploh takrat, ko počitek res potrebujem.

 

foto: osebni arhiv

Prvi obisk začneš s pogovorom. Zakaj je ta potreben? Ti je lažej potem med masažo samo?
Kako začnem masažo je odvisno od tega, s kakšnim namenom kdo pride na masažo. Če je namen samo sprostitev, potem pogovor ni potreben. Če je namen terapija, je pogovor o splošnem fizičnem in duševnem stanju zaželen. Zato, da se med samo masažo ne pogovarjam več dosti. Sicer potem telo tako ali tako samo pove svojo zgodbo. In tako jaz lažje držim pozornost na tem, kar delam in tudi ta, ki masažo prejema, se lahko vmes sprosti in preneha razmišljati. Brezplodno razmišljanje in razpršenost, tudi zaradi elektronskih medijev, sta po mojem mnenju v tem času največji potrošnik energije in življenjske moči.
Če pride nekdo s problemom, katerega želi ozavestiti, pa je predhoden pogovor nujno potreben.
Pogovor o samih petih elementih prav tako koristi, če je nekdo zelo razumski tip in mu razlaga o odnosu med njimi pomaga zaupati mojemu delu in hkrati poiskati v sebi te povezave glede na razloženo.

 

Glede na tempo in stres mi je všeč, da je masaža nekoliko počasnejša, vmes se res trudiš, da ne govoriš, jaz pa tudi. Kako so pomembni ti vsi zunanji (anti)stresorji?
Moja osebna izkušnja prejemanja masaže je, da se med masažo veliko bolj sprostim in um-mirim, če vmes ne govorim in razmišljam dosti. Zato poskušam tudi sama vnesti v moje delo malo besed in umirjene gibe. Saj to, kar je v meni, predam naprej. Zato je tudi moje notranje stanje (umirjeno / ne umirjeno) zelo pomembno. V osnovi se ta izmenjava na subtilnem nivoju tako ali tako dogaja skozi. Med fizičnim stikom pa še toliko bolj. In to izmenjavo zmore preko fizičnega stika zaznati vsak, tudi manj senzibilen človek.
Osnovno načelo je sicer, da potrebuje bolj jin oseba (splošne jin značilnosti so: hlad, počasnost, kronične bolezni, vlaga, bledica) masažo, ki je bolj energična, zato da se bolj približa nasprotnemu, jang stanju, ki je v tem primeru v primanjkljaju. A takšna masaža še vedno ne potrebuje biti hitra. Samo bolj intenzivna.
Hitenje je zame nekaj, kar sploh ženskam, preveč dvigne ogenj v telesu. In izsuši telo. Isto velja za razmišljanje. In prej omenjeno razpršenost zaradi e medijev in mobilnih telefonov, ko moramo biti vsem ves čas na razpolago.

 

foto: pixbay

Osebno mi je blizu del, ki še zajame limfne poti. Kako zelo je pomembna? Rekla bi, da jo zanemarjamo pri skrbi za prsi, saj lahko opažamo, da se rak v preveliki meri polasti prav teh.
Limfa je v bistvu naš kanalizacijski sistem. Ima nalogo odstranjevanja odpadnih produktov. Masaža zelo pospeši pretok po limfnem sistemu in tako pomaga pri odpravljanju stranskih produktov presnove iz telesa. To poveča naš imunski odziv. Ponavadi med masažo opozorim ženske, pokažem, kje lahko med dnevno nego še dodatno pomasirajo se dodatno okoli prsi. Predvsem pa bi tukaj opozorila, da so pri vsaki bolezni zelo pomembna čustva. Dosti bolj kot hrana zastrupijo telo. Vsaka bolezen je sicer čisto individualna. A nekako bi rekla da lahko ima pri raku prsi pomembno vlogo zadržana jeza in ne sprejemanje odločitev, kar slabi naša jetra.

 

Kitajska medicina je preveč odrinjena, ampak vsemu nakljub jo vedno več terapevtov vključuje. Kako pomaga tebi pri tvojem delu?
Kitajska medicina je filozofija. Če jo želiš obvladati, jo moraš živeti. Jaz jo poznam precej premalo časa, da bi lahko rekla, da jo obvladam. Ima zelo dodelan sistem zdravljenja in ohranjanja dobre kondicije fizičnega telesa. V tem trenutku si z njo najbolj pomagam z osnovami 5 elementov in pripadajočimi čustvi. Ter tradicionalno kitajsko masažo. Ni pa fizično telo nikoli ločeno od duhovnega in energetskega telesa. Zato je tudi skrb za ta telesa zelo pomembna. Mogoče celo bolj pomembna, saj sem prepričana, da se vsaka bolezen najprej kreira na energetskem telesu.

 

foto: osebni arhiv

Si mama devet letne deklice. Kakšno je današnje materinstvo – starševstvo? Pustimo otrokom premalo manevrskega prostora? Nad njimi preveč bdimo? Naj kaj bi morali biti bolj pozorni?
Starševstvo je nekaj, kjer ni pravil, kaj in kako narediti, da bo prav. Vsak odnos otrok – starš je individualen. S svojimi izzivi in priložnostmi. Mislim da smo tukaj v osnovi malo zavili s prave poti. Ni več pravega spoštovanja otrok do staršev. Meje se spuščajo. Otroci dobijo vse, kar si zaželijo. Če se ozreš okoli povsod pametni telefoni. Ali skupina otrok, kjer vsak gleda v svoj telefon. Sem brez besed ob takšnem pogledu. Starši imajo izgovor, da so otroci na takšen način dosegljivi. In pod kontrolo. A življenja ne moremo kontrolirati. Nikoli. Ključne situacije v življenju se bojo dogodile ne gleda na naše  poseganje vanj.
Potem prekomerno potrošništvo. Nič več ni nedosegljivo. Male deklice z oblačili hitijo v najstništvo. Tako pravzaprav po ničemer več ne hrepenijo.
Kje je moja pot starševstva? Sama se trudim, da ne nadziram. Da zaupam. Da se Sara npr. sama spomni na domačo nalogo ali da mora vaditi klavir. Da gre že dolgo časa sama v trgovino. In z avtobusom domov. Brez telefona. Opozorim na potencialne nevarnosti, a jih ne kličem. Ne dajem poudarka na njih. Če bi Sara nujno potrebovala telefon, lahko prosi kogarkoli na cesti zanj.
Tudi televizija, sploh pa internet in igrice pri nas niso dovoljene. Sem precej staromodna, kar se tega tiče. A se ne obremenjujem z okolico. Poskušam slediti Waldorfski pedagogiki, ki mi je blizu.
Seveda imam tudi jaz svoje izzive na nekaterih področjih. In bi v drugo ravnala drugače. A popolnih staršev ni in vsak starš je ravno pravi za svojega otroka. To pomeni, da otroku omogoči takšno življenje, ki si ga je njegova duša izbrala že pred rojstvom. In iz tega življenja se bo nekoč kot odrasli lahko nekaj naučil ali pa tudi ne. In lekcije se mu bodo v tem primeru vztrajno ponavljale.

 

foto: pixabay

Lucija podarja masažni bon. Da imamo vse komentarje na enem mestu in mi je lažje pri žrebanju, je treba skočit na FB stran Zavoda 13 – tukaj. Dvigni roko ali nogo. Žrebam v petek 1. maja.

 

info:
https://www.dotiksrca.si/
Lankon@gmail.com
041484766

 

 

1 thought on “Življenja ni mogoče kontrolirati”

  1. Ah… kako sproščujoče se bere.
    Čudovito dekle. Ženska.
    Naš svet potrebuje res več dotika in manj besed.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI